Terminal Kullanarak Terminal Kullanarak Görselleri WEBP Formatın Dönüştürme

22 September 2023

Websitesi kullanımlarında yükleme hızların arttırmanın ve websitesi puanlamasında yüksek puan almanızın önüne geçen en büyük etkenlerden biri görsel boyutları. Modern dünyada CDN gibi kullanımlar olsa da WEBP formatı görsel kullanımı sitenizin boyutlarını ve dolayısıyla yüklenme hızlarını ciddi şekilde arttırmakta. Bunu hali hazırda biliyorsanız, veya yeni duyduysanız zaten bu yazıyı gelmenizdeki amaç belli.

Online dönüştürücülerden tek tek uğraşarak veya ücretsiz olması için antika yazılımlara mahsur kalmaktan sıkıldıysanız terminal ve open-source bir iki yazılım kullanarak bir bütün dosyaları WEBP yapabilirsiniz.

NASIL MI?

Öncelikle sisteminizde imagemagick ve webp ‘nin yüklü olduğundan emin olmamız lazım. Linux kullanıcıları bence kendi yollarını bulacaktır, boşuna ben ARCH kullanıyorum yalnız demiyorlar. Mac OS için de HomeBrew yüklenmesi gerekiyor. HomeBrew Resmi Sitesinden Mac OS için bunu indirebilirsiniz, veya kendi tercihiniz olan “package manager”ı kullanabilirsiniz.

HomeBrew ile yükleme yapmak için:

brew install imagemagick
brew install webp

Ardından terminal script’ini indirmek için aşağıdaki komutları yazalım:

brew tap shinokada/consize
brew install consize

Yükleme tamam. Artık kullanıma geçebiliriz.


NASIL KULLANILIR?

Aslında kullanım oldukça basit. Öncelikle cd komutu ile dosyalarımızın bulunduğu klasöre gitmemiz gerekiyor. Bütün dosyaları çevirmek istediğimiz klasörün en genel klasörüne gitmemiz kafi, diğer bütün alt klasörlerin içindeki görsellerin işleme alacak ilgili script.cd /dosyamiz/nerede/bizim

WEBP’ye çevirmek için biraz scripti anlamak gerek. -d parametresi dosyamızın çıktı klasörünü belirlemeye yarıyor. Eğer “.”(nokta) koyarsak aynı klasöre WEBP versiyonunu yaratıyor. -p parametresi de kalitemizi 0–100 oranında ayarlamamıza yarıyor. İstediğiniz değeri girip dosya boyutunu da ona göre ayarlayabilirsiniz.

consize img2webp -d . -q 90

İşlem tamam. CD komutu ile bulunduğunuz klasör ve bütün alt klasörlerin görsellerinin WEBP formatları oluştu. Geliştirdiğiniz projede istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

REFERANSLAR AND SHOUT-OUT

Bu çözümün başlangıcı Shinichi Okada’nin oluşturduğu açık kaynak kodlu bir yazılımdan geçiyor. Buradan kendine seslendiğimi ve bu yazının onun anlatımının sadeleştirilmiş bir Türkçe versiyonu olduğunu belirtmem lazım. Yazılımcının WEBP dönüştürme ve bu script’in diğer kullanım yönergelerini İngilizce okumak için bu medium linkini takip edebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler! Kendinize iyi bakın!

Socials